Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Růžičky (ANO) je prý banální. Mandátový a imunitní výbor jej doporučil nevydat

ANO2011
ANO2011
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovna by neměla vydat poslance ANO Pavla Růžičku k trestnímu stíhání v kauze údajně nevýhodného prodeje obecního domu. Plénu to dnes doporučil mandátový a imunitní výbor.

Růžička čelí obžalobě pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. V případu figuruje i dalších devět městských zastupitelů. Růžičkova obhájkyně Jana Zwyrtek Hamplová novinářům řekla, že doporučovala výboru, aby zaujal k soudní žádosti o poslancovo vydání záporné stanovisko. "Je to učebnicový příklad zásahu státní moci do samosprávy, protiústavní zásah," tvrdí advokátka.

"My jsme se ničeho nedopustili. My jsme udělali všechno v souladu se zákonem o obcích. Máme na to stanovisko ministerstva vnitra, odboru dohledu a kontroly," řekl Růžička po slyšení ve výboru. Radnice podle něho prodala dům za cenu, která je v místě obvyklá. Osobně ale, jak uvedl, bude hlasovat pro své vydání k stíhání.

Výbor Růžičkovo vydání k stíhání nedoporučil zejména kvůli tomu, aby se otevřel problém, kdy jednotliví zastupitelé měst a obcí jsou v podstatě kriminalizováni za skutečnost, že hlasují v kolektivním orgánu.

Zpravodaj Marek Benda (ODS) poznamenal, že k názoru nedoporučit Růžičkovo vydání přispělo i slyšení státní zástupkyně Radky Pavlišové. Členové výboru podle Bendy většinově soudí, že možný skutek je tak banální, že by bylo zbytečné narušovat výkon poslancova mandátu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Marek Benda EuroZprávy.cz Pavel Růžička Hnutí ANO

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy