Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korunovační klenoty jsou opět pod zámkem. Čeká je další zkoumání

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
Foto: www.hrad.cz

Praha - Korunovační klenoty se dnes po deseti dnech vrátily do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Při ohledání před uložením odborníci zjistili, že klenoty nevyžadují zásadní údržbu, pouze je očistili lihem.

Klenoty byly v minulých dnech vystavené ve Vladislavském sále na oslavu 100. výročí vzniku Československa a 25 let od založení České republiky. Dnes je v Korunní komoře uzamklo sedm klíčníků. První zámek uzamkl prezident Miloš Zeman, po něm ke dveřím přistoupili premiér Andrej Babiš (ANO) a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Jeden z klíčů od vstupních dveří patří pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO), kterou dnes při ceremoniálu zastoupila její náměstkyně Eva Kislingerová (ANO), která uzamkla poslední zámek.

Některá místa koruny jsou těžce dostupná, proto by se v příštích letech mohla podrobit důkladnějšímu čištění. Hrad zvažuje také její další zkoumání. Koruna by mohla být prohlédnuta rentgenem, kvůli ověření, zda je v kříži skutečně uložen trn z trnové koruny Ježíše Krista, jak je na křížku na koruně napsáno.

Dále ředitel odboru památkové péče Petr Kroupa zvažuje zdokumentování vývoje koruny. "Karel IV. byl perfekcionista a snad celý život téměř, když sehnal nějaký lepší dražší významnější kámen, tak ho vyměnil za ten starý. A jsou tam, byť se to pečlivě snažili zakrýt zlatníci v jeho době, otvory po umístění kamenů, které tam byly umístěny před některými ještě dříve," řekl ČTK Kroupa.

Podle nového zjištění historika umění Karla Otavského byl dříve kříž na koruně, který je dnes na zlatém válečku, umístěn na safíru. "Pan doktor Otavský zjistil, že ve starých popisech tam byl nějaký prstencový safír, a dokonce je to na vyobrazení z té doby, ze začátku 17. století," řekl Kroupa.

Součástí pokladu jsou mimo jiné tři látkové čepičky. Dvě z nich pocházejí z 19. století, doba původu třetí z nich, která je nejstarší, není jasná. Hedvábí se používalo už ve 13. století a podle Kroupy by bylo možné její stáří zjistit uhlíkovou analýzou. Koruna je ukládána v koženém pouzdře, které pochází také z doby Karla IV. a je v dobrém stavu.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Témata:  České korunovační klenoty Pražský Hrad historie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy