Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS dala Babišovi opět košem. Do vlády s ním nevstoupí

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ani další kolo vyjednávání o vládě se příliš nedaří. Zástupci hnutí ANO se už setkali s SPD, komunisty a sociálními demokraty. Dnes přišla na řadu ODS. Její předseda Petr Fiala uvedl, že občanští demokraté nevstoupí do jednání o vládě a ni nepodpoří žádnou menšinovou vládu ANO.

"Přijali jsme pozvání, které přišlo od ANO. Konstatovali jsme, že trvají důvody, proč ODS nevstoupí do jednání o vládě hnutí ANO," uvedl Fiala. Na schůzce podle něj občanští demokraté také konstatovali, že by považovali za dobré, aby se i názorům opozice věnovala pozornost. Připomněl, že hnutí ANO ve Sněmovně nepodpořilo návrhy ODS například na zvyšování obranných výdajů či zrušení zákazu prodeje o svátcích.

Fiala také zopakoval, že mezi parlamentními stranami má hnutí ANO možné bližší partnery. "Je tu mnoho stran, které jsou bližší ANO (než ODS) při hlasování ve Sněmovně nebo programově," řekl. Podle něj to může pro ANO vytvářet nějaký prostor pro jednání o vzniku vlády.

Fiala předpokládá, že se Andrej Babiš při druhém pokusu o vznik kabinetu pokusí získat většinu ve Sněmovně, zástupci ANO ale dnes občanské demokraty o svých plánech podrobněji neinformovali.

ANO minulý týden neuspělo ve Sněmovně se žádostí o důvěru pro svou menšinovou jednobarevnou vládu, dnes před polednem předal Babiš na Hradě Zemanovi demisi. Prezident ho obratem pověřil jednáním o složení nové vlády a uvedl, že odstupuje od podmínky, aby Babiš mezi poslanci získal většinu.

Témata:  Petr Fiala Hnutí ANO vláda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy