Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna zamítla odklad e-receptů

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovna dnes hned v úvodním kole zamítla senátní snahu o dvouletý odklad zavedení povinných elektronických receptů na léky. Současný zákon předpokládá sankci za nevydání e-receptu až dva miliony korun.

Ve hře je jiná novela, podle níž by lékařům letos nehrozila sankce za to, že recept předepíšou v papírové podobě. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) podotkl, že senátní návrh by nebylo možné schvalovat. "Předpokládá, že se zruší povinnost, která již nastala," uvedl.

Zamítnutí normy z těchto důvodů navrhl zpravodaj Bohuslav Svoboda (ODS), byť občanští demokraté jinou novelou původně žádali pětiletý odklad povinných elektronických receptů. V úterý předlohu ze Sněmovny stáhli.

Senát svou novelu schválil začátkem prosince. Předložilo ji devět senátorů v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD). Obávali se toho, že by spuštění povinných elektronických receptů mohlo prohloubit nedostatek praktických lékařů na venkově.

Rok bez sankcí prosazuje Vojtěch. Dolní komora by tento návrh měla pravděpodobně v pátek podle doporučení zdravotnického výboru schválit. Úprava také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno.

Témata:  e-recepty Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky lékaři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy