Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice odmítla přijetí novely daňového řádu

Vláda Andreje Babiše
Vláda Andreje Babiše
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Menšinová vláda ANO neprosadila ve Sněmovně rychlé přijetí novely daňového řádu, která by podle kritiků přinesla prolamování bankovního tajemství.

Schválení novely hned v prvním čtení zablokovaly KDU-ČSL, ODS a TOP 09 společně s Piráty. První kolo projednávání novely bude muset Sněmovna dokončit až v příštích dnech.

Novela počítá s tím, že banky, poskytovatelé platebních služeb nebo advokáti a poradci by museli poskytovat daňové správě údaje, které vyplývají z využívání zákona o boji proti praní špinavých peněz. Údaje by tak podle předlohy mohly být využívány i pro správu daní. Část z dotčených již nyní musí údaje poskytovat, někteří ale mají povinnost mlčenlivosti. Změna vychází z unijní směrnice. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslance ujišťovala o tom, že novela nepřináší zakládá žádné nové kontrolní pravomoci pro daňovou správu.

Právě kvůli prolamování bankovního tajemství a mlčenlivosti notářů a exekutorů odmítli vládní verzi novely podpořit Piráti. Chtějí, jak uvedl Mikuláš Ferjenčík, ve sněmovních výborech prodiskutovat, jaké kontrolní mechanismy budou uplatněny vůči daňové správě, aby údaje použila jen ke stanoveným účelům. Marek Benda (ODS) se pozastavil nad tím, že směrnice má ulehčit výměnu informací mezi státy EU, zatímco novela má umožnit správním orgánům zjišťovat informace od třetích osob.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky daně

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy