Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kárný senát potvrdil pozastavení činnosti soudkyně Králové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno - Soudkyně Helena Králová zůstane zatím mimo službu. Pražská soudkyně čelí dvěma kárným žalobám, kárný senát Nejvyššího správního soudu zamítl její námitky proti dočasnému pozastavení funkce.

O pozastavení funkce rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Kárný senát zdůraznil, že ponechání Králové mimo službu po dobu kárných řízení nelze v žádném ohledu vnímat jako náznak, jak bude rozhodnuto ve věcech samých, uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Právě Pelikán podal jednu z kárných žalob. Soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 vytkl, že kvůli nerespektování právních názorů nadřízených soudů výrazně protáhla délku trestního řízení u několika kauz - mimo jiné v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství, kde figuruje Jana Nečasová, manželka expremiéra Petra Nečase.

Žalobu podal i předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Vadilo mu, že Králová měnila názor na zákonnost odposlechů v kauze trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem.

Pelikán s Vávrou pro Královou navrhují nejpřísnější možný postih, tedy odvolání z funkce soudkyně. Kárný senát žaloby veřejně projedná 14. února. Kdy padne rozhodnutí, nelze předjímat.

Silnější důvody pro dočasné pozastavení funkce soudkyně shledal kárný senát u žaloby, jež Králové vytýká nerespektování právního názoru a závazných pokynů vyšších instancí. Stíhání lze předběžně považovat za rozumně zdůvodněné, uvedl kárný senát.

Pokud se plně prokážou tvrzení z ministrovy žaloby, svědčí to prý o systematické a dlouhodobé neschopnosti rozhodovat v souladu se zákonem. Hrozba odvolání z funkce je proto reálná a postavení mimo službu představuje přiměřenou reakci - nástroj předběžné opatrnosti, aby nebylo možné zpochybňovat případná další rozhodnutí Králové.

Kárný senát zároveň zdůraznil, že kompetence ministra spravedlnosti pozastavit kárně stíhanému soudci výkon funkce je výjimečná, potenciálně zneužitelná, a proto musí být pod pečlivou soudní kontrolou. Kárný senát nesmí podlehnout tlaku politickému, mediálnímu ani "tlaku ulice".

Témata:  Robert Pelikán soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy