reklama

Nastavena budou standardní bezpečnostní opatření, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Podle Bocána prezidentova ochranka situaci zvládla a není důvod, aby se opatření měnila.

Opatření budou odpovídat významu akce a aktuální bezpečnostní situaci. „Jelikož ochranka incident z minulého kola voleb zvládla, není důvod na stanovených pravidlech cokoliv z naší strany měnit," uvedl Bocán. Zdůraznil, že volební místnosti jsou veřejná místa a o případném vstupu novinářů rozhoduje předseda volební komise, nikoliv policie.

Policisté ani neplánují plošné kontroly novinářů, kteří se přijdou podívat, jak bude Zeman volit. „V odůvodněných případech však nelze kontrolu jednotlivce v rámci bezpečnostního opatření předem vyloučit nikdy," upozornil Bocán. Zeman svůj hlas do volební urny vhodí stejně jako před dvěma týdny v pátek v 15:00, oznámil dnes Hrad.

Aktivistka se k Zemanovi vrhla ve volební místnosti v základní škole v pražských Lužinách. Před příchodem prezidenta stála v početné skupině novinářů. Ve chvíli, kdy Zeman předkládal volební komisi svůj občanský průkaz, ze sebe strhla košili a s výkřiky Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), vběhla před prezidenta.