Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi začali v zahraničí volit prezidenta

Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Foto: INCORP images

Praha - V sobotu odpoledne bude definitivně jasné, zda českým prezidentem zůstane Miloš Zeman, nebo ho na Pražském hradě vystřídá Jiří Drahoš. Jako první začali ve druhém kole hlasovat Češi v Brazílii, kde se volební místnosti otevřely dnes v 17:00 středoevropského času.

V Česku se mezitím s napětím čeká na závěrečný duel mezi oběma finalisty, který večer odvysílá Česká televize. Rozhodování českých voličů mezi Drahošem a Zemanem si všímají i zahraniční média. Šance obou se zdají být velmi vyrovnané, z pohledu sázkových kanceláří je ale favoritem současná hlava státu.

Zatímco Zeman i Drahoš se dnes převážně soustředili na přípravu televizní debaty, v přesvědčování pokračovali v terénu, na internetu či sociálních sítích jejich příznivci - dobrovolníci i osobnosti veřejného života. Několik výzev burcuje voliče, aby šli volit, případně aby zvolili Drahoše, nebo Zemana. Další iniciativa žádá po vládě prošetření financování Zemanovy volební kampaně, které považují za neprůhledné.

Oba kandidáti odevzdají svůj hlas v pátek odpoledne, oba v Praze. Zeman na Lužinách, Drahoš v Lysolajích. Policie dnes oznámila, že neplánuje zvláštní bezpečnostní opatření v místě, kde bude volit Zeman. Před dvěma týdny ukrajinská aktivistka Anželina Diašová vběhla přímo ve volební místnosti polonahá před prezidenta s výkřiky "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle. Zastavila ji prezidentova ochranka. Soud Diašové následně uložil podmínku a vyhostil ji ze země.

Komentátoři a politologové tvrdí, že šance obou kandidátů jsou vyrovnané. Bookmakeři sázkových kanceláří v Česku se ale v posledních dnech přiklánějí k tomu, že svůj post obhájí Miloš Zeman. Kurzy na jeho vítězství se pohybují v rozmezí 1,55:1 až 1,7:1, zatímco Drahoš si pohoršil na 2,3:1 až 2,45:1. Zeman podle bookmakerů vyhraje v osmi krajích, Drahoš v šesti. Celkový objem sázek už je v porovnání s volbami v roce 2013 více než čtyřnásobný.

České prezidentské volby komentují i zahraniční média nejen v sousedních zemích. "Desetiletí v politice versus nezkušenost, nebo bonmoty občas proložené hrubšími výrazy versus slušnost a elegance. I tak by se daly označit vlastnosti úřadujícího prezidenta Miloše Zemana a bývalého šéfa českých akademiků Jiřího Drahoše, kteří se potkají ve finálovém kole souboje o Pražský hrad," napsal dnes slovenský list Hospodárske noviny.

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb poměrně podrobně sledují i ruská média. Část neskrývá otevřené sympatie k obhájci mandátu Zemanovi, většina hodnotí vývoj v Česku s ohledem na zájmy ruské zahraniční politiky.

Témata:  volby Jiří Drahoš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy