reklama

U večeře se premiér, který nyní vládne v demisi, setká s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Babiš se ale sejde také s dalšími významnými představiteli Evropské komise.

"Není nějak přesným způsobem daná 'objednávka' toho, o čem se bude hovořit," řekl o schůzce novinářům mluvčí komise Alexander Winterstein. Čeští diplomaté zapojení do přípravy schůzky předpokládají, že Babiš se s Junckerem o stávajícím i budoucím postavení Česka v unii bude bavit ve francouzštině. Podobná setkání obvykle slouží také k navázání osobních vztahů mezi politiky.

Nový český premiér přijede do Bruselu v době, kdy v Evropské unii začínají vážné diskuse o její další podobě. Sílí úvahy o prohlubování hospodářské a měnové unie, o změnách ve fungování eurozóny. Je to částečně reakce na britské rozhodnutí odejít z evropského bloku.

Zároveň spory kolem způsobu řešení migrační krize opět obnažily rozdíly či přímo příkopy mezi západní a východní části EU. Předseda EK Juncker přitom patří mezi ty evropské politiky, kteří opakovaně zdůrazňují, že podobné rozdělení evropskému projektu škodí.