Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec pozval Zemana na únorový sjezd ČSSD

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec pozval prezidenta Miloše Zemana na únorový sjezd ČSSD v Hradci Králové.

Neumí si představit, že by prezident nepřijel, řekl novinářům v Zemanově volebním štábu. Na poslední sjezd, kde byl loni znovuzvolen tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, někdejší předseda ČSSD Zeman pozvánku nedostal.

"Předpokládám, že se s panem prezidentem v Hradci uvidíme a on bude moci po letech sociální demokracii říct svůj názor," řekl Chovanec. Sociální demokracie bude 18. února vybírat nové vedení po neúspěchu ve sněmovních volbách loni na podzim. Chovanec, který stranu vede od loňského Sobotkova odstoupení, zatím nepotvrdil, jestli se bude ucházet o funkci v čele ČSSD.

Měl by se rozhodnout na nedělní krajské konferenci v domovském Plzeňském kraji. "Zítra v Plzni řeknu svým kolegům, jak vidím vývoj v sociální demokracii, a je na nich, jestli mi dají důvěru. Pokud nemáte důvěru doma, nemá cenu se snažit o cokoliv jiného," řekl ČTK.

Chovanec sledoval sčítání hlasů v salonku s prezidentem. "Jen jsme pečlivě sledovali výsledky, bylo tam chvílemi hrobové ticho," uvedl. Od Zemana podle něj dostal pusu, stejně jako všichni ostatní, kteří se v salonku nacházeli. Odmítl, že by se uskutečnila také diskuse s šéfem SPD Tomiem Okamurou, který v salonku také byl, o případné vládní spolupráci. "To nepřipadá v úvahu," řekl. Trvá totiž mimo jiné na proevropském uspořádání vlády, což se s názory SPD neslučuje.

Témata:  Milan Chovanec Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy