Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí v centru Prahy protestovaly proti bojkotu ruských voleb

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Na pražském Václavském náměstí protestovalo na podporu bojkotu ruských voleb zhruba 70 lidí, mezi nimiž byli lidé ruské národnosti. Organizátoři happeningu označují volby za nespravedlivé a protiústavní.

Protest pořádají stoupenci Alexeje Navalného, který nebyl jako vyzyvatel prezidenta Vladimira Putina připuštěn k březnovým volbám, podle úřadů kvůli pravomocnému odsouzení k podmíněnému trestu. Demonstrace se konají v řadě ruských měst a vyzývají k neúčasti u voleb.

"Kreml nedovolil, aby se voleb účastnili populární kandidáti a vzkázal: konkurence ve volbách nebude," uvádějí organizátoři pražského protestu. Ruská vláda podle nich vytváří z voličů "bezmocné statisty a rukojmí systému manipulací"."Hrát podle pravidel daných systémem, který plive na ústavu, je ostudné. Stejně ostudné je účastnit se referenda o důvěře Putinovi. Je třeba společně přetavit stávku voličů v nové, široké hnutí nesouhlasu," vyzývají.

Účastníci akce nechtějí být mlčícím komparzem, který nemůže zasahovat do politiky. Na transparentech, které drželi lidé nad hlavami, zněla hesla jako například "volby v Rusku - světový podvod", jiný poukazoval na obsazení Krymu Ruskem "Krym je Ukrajina, ne místo pro volby Putina". Vedle desítky ruských vlajek v horní části Václavského náměstí zavlála také vlajka Evropské unie a krymských Tatarů.

Témata:  Praha volby v Rusku

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy