Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř třetina veřejných funkcionářů nepřiznala příjmy. Zákon jim to ale nařizuje

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V centrálním online registru je zhruba 38.000 politiků, úředníků, státních zástupců či soudců a mimořádné majetkové přiznání jich nepodalo 11.000. Registr, který je veřejně přístupný, začal fungovat loni v září na základě novely zákona o střetu zájmů.

Téměř třetina veřejných funkcionářů nepodala loni na podzim mimořádné majetkové přiznání v centrálním online registru. Vyplývá to z dnešní zprávy Českého rozhlasu na základě údajů ministerstva spravedlnosti.

Přiznání musejí do registru vkládat například ministři, členové Parlamentu i starostové, ale i úředníci samosprávy, představitelé státních firem nebo soudci.

"Část z celkového počtu nepodaných přiznání mohou tvořit i případy, kdy funkcionáři podali dokument například prostřednictvím formuláře pro jiný typ přiznání," sdělila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Témata:  majetková přiznání politici Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy