reklama

Důvodem změn je snaha zabránit odlivu uchazečů o místa v zastupitelstvech zejména v malých obcích. Změny mají posoudit sněmovní výbory ústavně právní a pro veřejnou správu, dolní komora jim na to dnes dala 20 dnů místo obvyklých 60.

Občanští demokraté a Piráti zabránili tomu, aby se o úpravách rozhodovalo už příští týden, jak chtěl Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle předsedy výboru pro veřejnou správu Ivana Bartoše (Piráti) by bylo "bláhové a nezodpovědné" myslet si, že by sněmovní výbory během týdne dokázaly návrh kvalitně projednat. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) prosadil třítýdenní lhůtu s tím, že výbor během ní připraví z jednotlivých návrhů kompilát.

Problematice majetkových přiznání místních politiků se věnovaly hned dvě poslanecké novely. Poslanci na návrh ANO doporučili upravit návrh STAN, podle něhož by se lidé do registru majetkových přiznání měli dostat výhradně na základě individuální žádosti. Sněmovna naopak odmítla už v prvním kole novelu lidovců, která by vyňala neplacené komunální politiky z povinnosti majetková přiznání zveřejňovat. Lidovci to označili za porušení dohod ze strany ANO a Pirátů.

Sněmovní pracovní skupina se podle předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) dohodla na tom, že neveřejné by byly všechny údaje místních politiků o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.