Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústupek obecním politikům? Části jejich majetkových přiznání asi nebudou veřejná

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní pracovní skupina se dohodla na úpravách zákona o střetu zájmů. Neveřejné by byly všechny údaje o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) označil návrh protikorupční pracovní skupiny za kompromisní. Ve Sněmovně jsou nyní hned dvě poslanecké novely o omezeních pro majetková přiznání politiků. Poslanci STAN chtějí, aby se lidé mohli dostat do registru majetkových přiznání výhradně na základě individuální žádosti. Jiná předloha, za níž stojí poslanci KDU-ČSL, by vyňala neplacené komunální politiky z povinnosti majetková přiznání zveřejňovat.

Nová úprava, která vzešla z pracovní skupiny, se k jedné z těchto novel podle Vondráčka přiřadí jako celkový pozměňovací návrh. Zároveň by se mohla zkrátit lhůta pro projednání předlohy ve výboru tak, aby ji poslanci mohli projednat ve druhém čtení ještě na nynější schůzi. Schvalovat by ji tedy mohli na schůzi příští.

"Zastupitelé, kteří uvažují o kandidatuře v podzimních obecních volbách, na úpravu střetu zájmů čekají," podotkl Vondráček. Po zmírnění volá například Svaz měst a obcí. Obává se toho, že kvůli přísným pravidlům nebude dost kvalitních zájemců o práci v místních zastupitelstvech.

Témata:  majetková přiznání zákony obce Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy