Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stroj pražského orloje už téměř zmizel. Údržba potrvá půl roku

Orloj
Orloj
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ze Staroměstské radnice v Praze již téměř zmizel stroj orloje. Při demontáži se neobjevily žádné skryté problémy. Památka oblíbená mezi turisty se vrátí nejpozději s koncem letních prázdnin. Restaurátorské práce a opravy budou stát 9,4 milionu korun.

"Údržbu dostával orloj průběžně celá ta léta, ale my poprvé rozebíráme i rám orloje, protože ho budeme čistit celý až na ten původní kov, na ten autentický povrch," řekl v rozhovoru pro ČTK Petr Skála, který o staroměstský orloj pečuje od roku 2009.

Z orloje zmizí natahovací stroj, který je v něm od rekonstrukce po druhé světové válce. Tento mechanismus byl ve stroji podle Skály velmi cizorodý, proto se do orloje vrátí lanový dřevěný buben, konopná lana a kamenná závaží.

Až budou všechny součástky stroje v dílně, chce se Skála zaměřit i na určení stáří jednotlivých dílů. "Chceme některé ty díly, o kterých jsme přesvědčeni, že by nemusely být úplně původní, nebo máme podezření, tak je chceme dát pod rentgen, chceme udělat nějaké materiálové zkoušky," uvedl Skála. Mezi nejstarší součástky patří část rámu, která byla rámem staršího bicího stroje, jenž byl původně nahoře ve věži Staroměstské radnice. "K tomu stroji bicímu sice udělal Mikuláš z Kadaně v roce 1410 nová kola ozubená, ale víme, že ten stroj byl starší, mohl pocházet možná ze 60. let už 14. století," uvedl orlojník.

Při určování postupu demontáže stroje se řídí citem. "Orloj sice dělám poprvé, ale tak samozřejmě žádné takové zvláštnosti tu nejsou, které by člověka překvapily," řekl ke své práci.

Pražský orloj označuje za nejstarší s původním mechanismem. Ostatní orloje v Evropě už mají nové stroje. Ke staroměstskému orloji i proto přistupuje s velkým respektem. "Ten orloj tady měřil čas všem historickým událostem, je to v centru Čech, v centru Evropy, bych řekl dokonce, takže to je velmi výjimečný orloj, velmi výjimečný mechanismus a vůbec výjimečné dílo, protože to není jenom stroj," dodal.

Restaurátoři také vrátí původní význam sochám, které představovaly tři nejhorší lidské hříchy, pýchu, lakomství a závist, a tři nejkrásnější lidské vlastnosti, soucit, štědrost a skromnost. Astroláb dostane vzhled odpovídající historickým dokumentům.

Témata:  Pražský orloj Praha památky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy