Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Faltýnkův syn je v brněnském zastupitelstvu. Nahradil Plagu

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Jiří Faltýnek (ANO), syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, dnes složil slib zastupitele Brna. Nahradil Roberta Plagu, který byl na kandidátce ANO v Brně v komunálních volbách v roce 2014. Mandát získal, ale vzdal se ho letos v lednu, protože se loni v prosinci stal ministrem školství.

Faltýnek mladší kandidoval také, ale do zastupitelstva se těsně nedostal a dosud byl náhradníkem. Plaga v minulosti zastával funkci náměstka ministerstva školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu.

O mandátu pro Faltýnka se mluvilo už před dvěma lety, kdy hnutí vyloučilo tehdejšího radního Tomáše Kratochvíla kvůli nespokojenosti s jeho prací. Kratochvíl sice rezignoval na funkci radního, ale mandátu, který by získal Faltýnek, se odmítl vzdát. Později skončil Kratochvíl u soudu, kde dostal podmíněný trest za krácení daní u své nábytkářské firmy Toka. Takzvaná podmínka jej však nenutí mandát složit.

Mandátu zastupitele Brna se vzdal i poslanec Stanislav Juránek z KDU-ČSL. Mandát získal jeho kolega Jakub Hruška, předsedu výboru budou volit zastupitelé.

Juránek byl prvním jihomoravským hejtmanem a vládl dvě volební období. Poté se stal senátorem, předloni však senátorský post neobhájil. Díky preferenčním hlasům se dostal z nevolitelné pozice do zastupitelstva Brna, kde později získal funkci předsedy finančního výboru. Složením mandátu o ni přišel. V krajském zastupitelstvu nadále zůstává.

Témata:  Brno zastupitelstvo Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy