Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost bývalého konkurzního správce. Má si odsedět 5,5 roku

Ústavní soud, Brno
Ústavní soud, Brno
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Bývalý konkurzní správce pardubické firmy Direktum neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). Pavel Petráš si má za zpronevěru deseti milionů korun odpykat 5,5 roku ve vězení, dostal i pětiletý zákaz činnosti.

Petráš převedl v roce 2004 z konkurzní podstaty protiprávně na účet své tehdejší manželky 30 milionů korun, z nichž deset milionů podle žalobců použil pro vlastní potřebu. Zbylých 20 milionů půjčil slovenské firmě FKH Elektronic, a to bez vědomí soudu a věřitelů. Firma peníze použila na svůj provoz, později ale skončila v konkurzu a peníze Petrášovi nevrátila.

Muž se v minulosti hájil tím, že slovenské společnosti půjčil celou částku, tedy 30 milionů korun. Trval na tom, že se nedopustil žádného protiprávního jednání. Učinil prý pouze chybné manažerské rozhodnutí.

U hradeckého krajského soudu v září 2013 dostal trest sedmi let vězení a desetiletý zákaz činnosti konkurzního a insolvenčního správce. Následně se případ na základě Petrášových dovolání opakovaně dostal k Nejvyššímu soudu. Poslední pravomocný verdikt s trestem sníženým na 5,5 roku a pět let zákazu činnosti vynesl pražský vrchní soud v březnu 2016. Další dovolání Nejvyšší soud loni v únoru zamítl.

Ústavní soud se Petrášovým případem už také částečně zabýval. Konstatoval, že Petráš neměl řádně doručenou výzvu k nástupu do vězení. Proto zrušil příkaz k dodání do výkonu trestu, ke kterému justice sáhla, když Petráš nepřišel dobrovolně. Nález však pro Petráše neznamenal, že se dostane na svobodu.

Témata:  Ústavní soud ČR zpronevěra EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy