Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud znovu řeší radikální islámskou knihu. Rozhoduje soudkyně z trenýrkové kauzy

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 znovu projednáná kauzu bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky kvůli šíření knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Sáňka byl původně zproštěn obžaloby, odvolací soud však případ vrátil na začátek.

Státní zástupkyně dnes znovu přečetla obžalobu a nový soudní senát zrekapituloval, co se dělo při minulém procesu. Z dnešního jednání se omluvil znalec, který vypracoval revizní posudek. Soud byl kvůli jeho výslechu odročen na 27. února.

Kauza vypukla po razii v pražských muslimských centrech v roce 2014. Sáňka byl obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy.

Autor sporné knihy nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle výroční zprávy o extremismu vydávané českým ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Sáňka byl obžaloby zproštěn předloni v září se zdůvodněním, že kniha propaguje ideologii, za což nelze trestně stíhat. Verdikt byl zrušen kvůli vadám a jednostrannému hodnocení ve prospěch obžalovaného loni v únoru při neveřejném projednání případu. Kauzu nově dostala na stůl soudkyně Šárka Šantorová, která v poslední době řešila například vyvěšení červených trenýrek nad Hradem.

Témata:  Vladimír Sáňka soudy Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy