Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podpořila rozšíření postihů za terorismus

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Vláda dnes podpořila návrh novely trestního zákoníku, podle které by z něj měly zmizet trestné činy podílnictví a podílnictví z nedbalosti. V návrhu je i rozšíření trestněprávního postihu tzv. zahraničních teroristických bojovníků nebo kyberterorismu. O tom, zda se trestní zákoník oprvadu změní, rozhodne Sněmovna.

Novela rozšiřuje chápání teroristického trestného činu o jednání spočívající v kybernetických útocích s teroristickým úmyslem, které je nyní postihováno jako neoprávněný přístup k počítačovému systému. Zvlášť také rozšiřuje postih tzv. zahraničních bojovníků, tedy lidí, kteří cestují "do jiného státu nebo do České republiky za účelem spáchání teroristického trestného činu, trestného činu účasti na teroristické skupině, nebo vyhrožování teroristickým trestným činem".

Podle stávající právní úpravy postihuje trestní zákoník praní špinavých peněz jako trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti, podílnictví nebo nadržování. Mezinárodní výbor expertů vytkl české právní úpravě roztříštěnost, která podle něj ztěžuje efektivní postih praní špinavých peněz a je překážkou k mezinárodní spolupráci.

Nově formulovaná skutková podstata legalizace výnosů z trestné činnosti výslovně pokryje všechny typy jednání, které příslušné mezinárodní smlouvy považují za praní špinavých peněz. Podle novely budou v legislativě nově definovány pojmy "výnos z trestné činnosti" a "nástroj trestné činnosti".

Novela se věnuje i dalším oblastem. Upravuje například možnost nařídit předběžné uchování dat uložených v počítačovém systému nebo na nosiči informací pro účely trestního řízení. U trestného činu úplatkářství zavede návrh nově i trestnost nepřímého slíbení nebo požadování úplatku. Zavádí také trestný čin maření spravedlnosti, který spočívá v předložení falešného nebo pozměněného důkazu v trestním řízení, případně v navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi.

Témata:  vláda trestní zákoník terorismus soudy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy