Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Právník Halbich nemá nárok na odměnu za zastupování ČSSD, rozhodl soud

ČSSD
ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Městský soud v Praze dnes rozhodl, že právník Václav Halbich nemá nárok na 17 milionů korun za zastupování ČSSD ve sporu o sídlo strany v centru Prahy - Lidový dům. Verdikt je pravomocný.

Halbich v žalobě požadoval peníze jednak od sociální demokracie, jednak od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD jeho někdejší kolega Zdeněk Altner.

Smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman se zesnulým právníkem Altnerem, který letos na ČSSD vysoudil 338 milionů korun za právní služby. Halbich ovšem v žalobě tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Prezident Zeman před soudem vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. O žádné dohodě s Halbichem nevěděl, řekl tehdy.

Odvolací soud dnes souhlasil s názorem podřízené instance, podle které Halbich není věřitelem sociální demokracie. Ztotožnil se také s tím, že práva a povinnosti včetně nároku na odměnu vznikly pouze mezi stranami mandátní smlouvy, tedy mezi ČSSD a Altnerem.

Soudkyně odvolacího senátu Eliška Mrázková vysvětlila, že zásadní byly hlavně výpovědi Zemana a Barbory Snopkové, která se v dané době starala sociálním demokratům o stranickou pokladnu. "Shodně uvedli, že při uzavírání mandátní smlouvy byl jediným smluvním partnerem ČSSD doktor Altner," řekla Mrázková. Halbich naopak podle soudu partnerem nebyl a jeho žaloba tak nemohla uspět. "Na tom nemůže nic změnit ani to, že žalobce práci fakticky odvedl a že mu bylo následně za tuto práci děkováno," podotkla Mrázková.

Odvolací soud dnes naopak zrušil rozhodnutí, na jehož základě měl Halbich nahradit žalovaným na nákladech řízení částku přesahující dva miliony korun. Použil k tomu ustanovení, které to ve výjimečných případech umožňuje. "Máme za to, že vzhledem ke všem okolnostem případu i ke zdravotnímu stavu pana žalobce by bylo nepřiměřené, aby tyto náklady zaplatil," vysvětlila Mrázková.

Halbich k dnešnímu jednání nepřišel. Za stolem žalující strany seděl pouze Emanuel Fuchs, který ve sporu jako vedlejšího účastníka řízení zastupuje vdovu po právníkovi Hájkovi. "Nejsem úplně přesvědčen o tom, že odvolací soud rozhodl správně," řekl Fuchs novinářům. Dodal, že teď bude záležet hlavně na Halbichovi, zda případ dotáhne až k Nejvyššímu soudu, kam se může obrátit s dovoláním.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy