Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostře sledovaný Zeman: Prezident jmenoval 25 soudců. Opíral se o hůl i stůl, odešel ještě před přípitkem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poprvé od sobotního vítězství v prezidentské volbě se dnes Miloš Zeman objevil na veřejnosti. Jmenoval 25 nových soudců. Ceremoniál na Hradě měl původně začít ve 14:00, Zeman do místnosti přišel asi o 15 minut později.

Za zpoždění se soudcům omluvil. Zdůvodnil to telefonickou gratulací od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. "Gratulace byla poněkud delší, než jsme oba dva očekávali," řekl Zeman.

Jmenování se uskutečnilo v jiném aranžmá než v předchozích letech. V místnosti byl na rozdíl od minulých jmenování soudců umístěn stůl, na kterém ležely připravené dekrety a prezident se o něj po většinu ceremoniálu opíral pravou rukou, zatímco levou se opíral o hůl. Po jmenování také Zeman odešel ještě před přípitkem s novými soudci, kterého se v minulosti zpravidla účastnil.

Zeman v projevu při jmenování připomněl případy komunálních politiků, kteří byli postaveni před soud za politické rozhodnutí a ve velké většině případů osvobozeni. "Suďte spravedlivě, ale přijde-li vám pod nůž funkcionář malé obce, který trpí úzkostí z toho, že ho zavřou kvůli předražené kanalizaci nebo něčemu podobnému, buďte na něj laskaví a uděláte dobrý skutek," řekl novým soudcům.

Mezi novými soudci obecných soudů je 13 žen a 12 mužů. Šest jich bude působit v obvodu Krajského soudu v Brně. Pět soudců přibude pod Městský soud v Praze, čtyři zamíří do obvodu pražského krajského soudu. Po třech soudcích posílí obvody královéhradeckého a plzeňského soudu, dva soudci přibudou pod Krajský soud v Ostravě a jeden pod budějovický krajský soud. Poslední kandidát zamíří k Nejvyššímu správnímu soudu.

Od sobotního odpoledne, kdy ve svém volebním štábu v pražském Top hotelu slavil a komentoval své znovuzvolení, se Zeman na veřejnosti neobjevil. Po volbách odpočíval na zámku v Lánech. V pondělí jmenoval 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, dekrety ale nedostali na tradičním ceremoniálu na Pražském hradě z rukou hlavy státu, ale o den později v Karolinu od ministra školství. S rektory má hlava státu dlouhodobě napjaté vztahy.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy