Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Leden na silnicích: Při autonehodách zemřelo nejvíce lidí za šest let

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Letos v lednu zemřelo na českých silnicích 41 lidí, o 11 více než loni v lednu. Tragičtější byl naposledy leden roku 2012 s 46 oběťmi. Řada dní v lednu přinesla spíše jarní počasí. Počet nehod tak oproti loňsku klesl, kdežto úmrtí i zranění přibylo.

Leden bývá obvykle v porovnání se zbytkem roku jedním z nejméně tragických měsíců. "Důvodem je paradoxně horší počasí, kvůli němuž sice přibude lehčích nehod, ale řidiči jezdí pomaleji a opatrněji. Tragických nehod s úmrtími a vážnými zraněními tedy bývá méně než v jiných měsících," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

V případech úmrtí řidičů osobních aut, kterých bylo v lednu 17, bylo často příčinou nehody přejetí do protisměru kvůli nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky či z neznámých důvodů. Třetinu obětí havárií pak tvořili chodci. Podle ředitele dopravní policie zemřelo mnoho z nich kvůli tomu, že byli špatně viditelní. Nejen v obci, ale i na cestách mimo obec na sobě neměli chodci žádné reflexní prvky.

Jednou z nejtragičtějších lednových nehod byla srážka osobního auta s autobusem 12. ledna u Horoměřic nedaleko Prahy, při níž tři lidé zemřeli a desítky dalších byly zraněny.

Mezi obcemi Pištín a Sedlec na Českobudějovicku zemřel dnes ráno řidič osobního auta při čelní srážce s nákladním vozem. Ráno také zahynul řidič osobního auta, který se na železničním přejezdu u Čáslavi na Kutnohorsku střetl s vlakem.

Témata:  dopravní nehody

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy