Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB zveřejňuje prognózu kurzu koruny vůči euru

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes obnovila zveřejňování odhadu vývoje kurzu koruny vůči euru. Zveřejňování odhadů pozastavila v listopadu 2013 v souvislosti se zavedením kurzového závazku. Centrální banka odhaduje v letošním roce průměrný kurz koruny vůči euru na 24,90 Kč/EUR. Příští rok počítá s posílením na průměrných 24,50 Kč/EUR.

"Prognóza kurzu je spolu s prognózou všech dalších veličin podmíněna přijatými předpoklady prognózy, včetně výhledů zahraničního vývoje," uvedl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok. Dodal, že příchod neočekávaných šoků může vychylovat skutečný vývoj kurzu od prognózy, a to někdy i výrazně.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že tímto krokem chce ČNB trhu poskytnout více informací o zamýšleném utahování měnové politiky. Pokud by totiž koruna v realitě neposilovala tolik, jak ČNB přepokládá, byl by to pro trh signál, že centrální banka může zvyšovat úrokové sazby rychleji, než čeká její prognóza, a naopak.

Odhadovaný kurz je podle Seidlera pro letošní rok obecně silnější, než trh patrně očekával. ČNB tak očekává, že zpřísňování měnové politiky bude se letos uskuteční více prostřednictvím silnější koruny a ČNB tak nebude muset tolik zvyšovat úrokové sazby.

Česká měna během tiskové konference guvernéra začala znovu posilovat. Ve 14:30 se obchodovala za 25,19 Kč/EUR, kde byla naposledy v prosinci 2012. Koruna posilovala už dopoledne, před polednem zpevnila k 25,22 Kč/EUR, poté se ale vrátila k zahajovacím 25,28 Kč/EUR.

Témata:  ČNB Jiří Rusnok ekonomika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.