Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš si posvítí na financování výzkumu a velkých center

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) nechá prověřit finanční toky do výzkumu a hospodaření velkých výzkumných center. Analýzu dostal za úkol provést nový místopředseda rady Karel Havlíček.

Peníze na výzkum jsou nyní rozdělovány prostřednictvím 15 rozpočtových kapitol. "Předběžně můžeme konstatovat, že některé programy se překrývají, jako Technologické agentury a ministerstva průmyslu a obchodu," řekl premiér po dnešním jednání Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

Babiš hodlá také prověřit hospodaření velkých výzkumných center, na něž šlo v posledních letech více než 44 miliard korun, převážně z fondů Evropské unie. Centra patří pod ministerstvo školství a zprávu o jejich hospodářských výsledcích má na příští jednání rady v druhé polovině února přinést ministr školství Robert Plaga (ANO).

"Od roku 2020 tato centra přestanou být v udržitelnosti v rámci projektů z Evropy a budou se muset financovat sama. Je potřeba udělat analýzu, jakým způsobem se centra uživí a jak si vydělají na svůj provoz," řekl Babiš.

Po analýze hodlá rada vlády oslovit ředitele center a rozhodnout, která budou dále podporována. Podle místopředsedy rady Petra Dvořáka je na udržení a provoz přístrojů v centrech potřeba zhruba 20 procent pořizovacích nákladů. "Je to velká částka, o které musíme diskutovat a vymýšlet, aby efektivita byla správná," uvedl Dvořák.

Témata:  Andrej Babiš Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy