Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topolánek a Kalousek se trefují do Babiše a Čapího hnízda: Asi požádáme o dotace na vola

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jak jsme vás již informovali, farma Čapí hnízdo stále dostává od státu dotace na chov zvířat nebo přepravu koní na výstavy. Jde řádově o tisíce korun, peníze z rozpočtu ministerstva zemědělství jsou ale určené pro malé a střední podniky. Toto téma se stalo terčem vtípků některých politiků.

Vlastník Čapího hnízda, společnost Imoba, je součástí koncernu SynBiol, který měl předloni tržby 3,4 miliardy korun. Takže o malý podnik opravdu nejde. Do loňského února byl jediným akcionářem SynBiolu současný premiér v demisi, poté společnost vložil do svěřenského fondu. Sám Babiš dnes informaci o dotacích odmítl komentovat.

Nápadu na dotace se ale chytl expremiér a jeden z neúspěšných kandidátů na prezidenta Mirek Topolánek. „Asi dám dohromady pár ex-kolegů, co rezignovali, optikou dneška pro prkotiny, a zažádáme si o dotace na vola,“ zažertoval na twitteru.

Když se zaregistrujete jako dceřinná firma Agrofert holding, tak máte slušnou šanci...

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 2. února 2018

Radu, jak zaručeně dotací získat, mu pak poskytl exministr financí a poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Když se zaregistrujete jako dceřinná firma Agrofert holding, tak máte slušnou šanci...“ pobavil se na Babišův účet.

„'Se SynBiolem nemám nic společného'. To říká bez uzardění jediný beneficient zisků té firmy. Vysvětlí 'proškolení a nezávislí' novináři z ČRO a MAFRA lidem, že je to podvodník a lhář?“ uvedl také Kalousek s odkazem na kauzu kolem reportáže Janka Kroupy o Agrofertu.

Témata:  Andrej Babiš Mirek Topolánek Miroslav Kalousek farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy