Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení pro Samkovou: Po ostrém proslovu na téma islám se dočkala stížnosti

Klára Samková /TOP 09/
Klára Samková /TOP 09/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Advokátka Klára Samková v rámci semináře "Máme se bát islámu?" vystoupila s projevem tak ostrým, že prostory Poslanecké sněmovny, kde se akce odehrávala, opustil turecký velvyslanec. Celá věc má dohru na České advokátní komoře, na právničku byla totiž podána stížnost.

Samková hned úvodem svého proslovu odpověděla na otázku, jestli se máme bát islámu. Podle ní nikoliv, ale máme s ním bojovat podobně jako se všemi totalitními režimy. "Bojovat a zvítězit, jednou provždy zamezit jeho šíření a označit ho za zločinnou ideologii," řekla Samková.

"Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," pokračovala advokátka. Její slova ale řada lidí nevydržela a odešla. Prostory Sněmovny opustili zástupci ambasád muslimských zemí a zejména turecký velvyslanec Ahmet Necati Bigali.

Samková se ale nenechala zastavit. "Jste na cestě vrahů, nezbude nic, název vašeho náboženství bude vyslovován s odporem," pokračovala ostře Samková. Projev byl tak ostrý, že jej musel zastavit moderátor diskuse Martin Švehla s tím, že její výroky překračují hranice. To se Samkové nelíbilo, podle Švehly ale nešlo jen o vyjádření názoru, ale o propagandu.

Ostrý projev má nyní dohru. Samkové totiž přišla žádost České advokátní komory, aby se vyjádřila ke svému projevu v Poslanecké sněmovně. "Stížnost ze své iniciativy zahájil a podal k prošetření tajemník České advokátní komory, JUDr. Ladislav Krym. Z této stížnosti podle mého názoru vyplývá, že Česká advokátní komora je toho názoru, že její vnitrostavovské předpisy, interpretované státní úřadem, totiž právě Českou advokátní komorou, jsou nad Ústavu ČR, na kterou jsem ve své řeči odkazovala. A že je možné proti svobodě slova zasáhnout i tehdy, pakliže jsou pronesena na parlamentní půdě... Což je asi tak vše, co mohu k dané věci České advokátní komoře napsat..." uvedla k tomu na sociální síti advokátka.

Témata:  Klara Samkova

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy