Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vondráček a Hamáček: Zvolení Ondráčka do čela komise pro GIBS nemá být součástí jednání o vládě

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

Praha - Sněmovna bývalého policistu Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro GIBS v prosinci ani v lednu nezvolila. Mnoha poslancům vadí jeho působení za socialismu. Kauza se dnes opět řešila.

Podpora zvolení Ondráčka do čela sněmovní komise by nemělo být součástí vyjednávání o nové vládě. "Nemyslím si, že by to byla součást vládních vyjednávání," řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. Jan Hamáček, který je místopředsedou ČSSD a jedním z kandidátů na příštího předsedu strany, doufá, že jakákoli vyjednávání o kabinetu budou zejména o programu, ne o funkci ve sněmovní komisi.

Ondráček jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím. KSČM na Ondráčkově nominaci trvá a navrhne ho i do další volby.

Vondráček uvedl, že byť funkce předsedy komise je vesměs organizační, má s kandidaturou Ondráčka osobní problém. "Není to šťastné řešení," řekl. Poukázal na to, že v politice mají význam i symboly. Hamáček podotkl, že ČSSD pro Ondráčka nehlasovala a hlasovat pro něj nebude ani v budoucnu. Dovede si představit, že sociální demokracie nasadí vlastního kandidáta. Možností je podle Hamáčka nominace exministra vnitra, úřadujícího předsedy ČSSD Milana Chovance, který je členem komise pro kontrolu GIBS.

Témata:  Zdeněk Ondráček Jan Hamáček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Radek Vondráček

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy