Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marek Hilšer se rozhodl na podzim kandidovat do Senátu

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Marek Hilšer bude na podzim kandidovat do Senátu a jedná s politickými stranami o případné podpoře. Další známou osobností, která chce do horní komory, je bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Podpořili ho Starostové a nezávislí.

O hlasy voličů se bude Hilšer ucházet v Praze, zatím se ale nerozhodl, ve kterém ze čtyř pražských senátních obvodů to bude. "Ozvali se mi představitelé různých politických stran," řekl Hilšer ČTK. Jednal se zástupci ODS a TOP 09, měl by se setkat také s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Hilšer před prvním kolem prezidentských voleb vyhrál ve vnitrostranické anketě Pirátů, z TOP 09 zaznívala spíš podpora Jiřího Drahoše nebo Pavla Fischera a ODS se před prvním kolem na stranu žádného z kandidátů nepřiklonila.

Hilšer podotkl, že v prezidentské volbě dostal poměrně vysokou voličskou podporu, a nechtěl by ji proto "zahodit". V úvahu podle něj připadalo zapojení do komunální politiky nebo do Senátu. "Celospolečenská témata mi jsou přeci jen bližší," řekl lékař, který skončil v prezidentských volbách na pátém místě se ziskem 8,8 procenta hlasů.

Jedním ze soupeřů Beka v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové (Zelení) bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL. Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který chce kandidovat na Náchodsku.

Strany ale kandidáty pro senátní volby teprve oslovují a jednají o možné spolupráci i s dalšími uskupeními. Starostové uvedli, že by se nebránili společným nominacím kandidátů s jinými stranami, jako tomu bylo při doplňovacích volbách v lednu na Trutnovsku, kde nakonec zvítězil Jan Sobotka podporovaný STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Trutnovský model samozřejmě rádi zopakujeme, pokud někdo z kolegů přijde s kvalitním kandidátem, aby nedocházelo ke tříštění sil," řekl ČTK mluvčí Starostů Karel Kreml.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Mikuláš Bek Pavel Bělobrádek Marek Hilšer

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy