Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taxikáři by neměli při protestech blokovat ulice, tvrdí Krnáčová

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Taxikáři by neměli při protestech proti službám typu Uber blokovat ulice hlavního města. Není to řešení a na svou stranu si nikoho nezískají, sdělila ČTK pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Taxikáři se chystají protestovat ve čtvrtek 8. února. Protestní akci pořádá Sdružení českých taxikářů, protest zatím nezruší. Svůj postoj dnes Krnáčová sdělila taxikářům na konferenci se zástupci dotčených ministerstev, provozovatelů taxislužeb i digitálních platforem. Proti zprostředkovatelům dopravy přes aplikace protestovali taxikáři již dříve.

"Vyžadovat řešení formou stávky je nepřípustné. Nevím, v jaké realitě ti lidé žijí, ale tím, že budou blokovat Prahu, se jejich pozice nevylepší a spíše to bude mít opačný efekt," uvedla Krnáčová.

Svaz zamýšlený protest neodvolá. Zástupce sdružení Petr polišenský ČTK sdělil, že na tom nic nezměnila ani dnešní konference. Čtvrteční akce pak prý není mířena proti magistrátu, ale ministerstvům a vládě.

Krnáčová na konferenci rovněž řekla, že Uber umožňuje provozovat službu také řidičům bez platné licence a tím zcela jednoznačně obchází zákony. Situaci ohledně taxislužby nyní řeší i dotčená ministerstva. "V ostatních zemích přistoupili k regulaci bez rozhodnutí evropského soudu a ten jejich kroky teď potvrdil," uvedla primátorka. Narážela tím na prosincový rozsudek Soudního dvora Evropské unie, podle kterého je Uber přepravní služba, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle místních zákonů zemí EU.

Témata:  Adriana Krnáčová taxi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy