reklama

Andrej Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že se necítí být loutkou hradní skupiny, která stála po boku Miloše Zemana v Top Hotelu Praha během oslavy prezidentova vítězství nad Jiřím Drahošem ve druhém kole prezidentských voleb. Stojí si za tím, že mu pan prezident nic nepřikazuje, kdo má být ve vládě a podobně. Stále doufá, že Miloš Zeman splní slib a jmenuje jej podruhé premiérem.

Premiér v demisi znovu potvrdil, že hnutí ANO bude chtít v příštích prezidentských volbách postavit vlastního kandidáta, kterého letos neměli. Babiš se vyjádřil na adresu Martina Stropnického, že pokud uvažoval o kandidatuře, tak mu to měl říct do očí a nemlžit kolem toho. Mohl dostat od hnutí oficiální podporu. Odmítl ale, že nepostavení vlastního kandidáta bylo ze strachu vůči Miloši Zemanovi. Za pět let prý on sám na prezidentský úřad kandidovat nebude, protože jej baví dělat premiéra. V otázce posílení pravomocí přímo volené hlavy státu je zdrženlivý, protože je považuje za dostačující. 

Co se týká ústavních zákonů, tak hnutí ANO ještě vyjednává s ČSSD, KSČM a SPD. Babiš uvedl, že z jejich strany je tam prosazení jednokolové volby do Senátu. Podle předsedy hnutí ANO je tam také otázka obecného referenda, které bude na větší diskuzi. Babiš je totiž přesvědčený, že například o vystoupení z Evropské unie by neměli rozhodovat občané. Rázně také odmítl variantu, že by s KSČM vstoupilo hnutí do vlády. Jednají pouze o programových bodech s tím, že by KSČM menšinový kabinet, který premiér v demisi prosazuje, v hlasování o důvěře vládě podpořila.

Babiš uznal, že by se mu lépe vyjednávalo se stranami, které nechtějí vystoupit z Evropské unie. Chtěl by přesvědčit ostatní demokratické strany, ale neví jak, protože od všech slyší, že nechtějí spolupracovat právě s ním. "Podívejte na Piráty, já myslel, že s námi budou na jedné lodi. A Ivan Bartoš s Jakubem Michálkem jsou úplně jako Kalousek. A Jan Farský s Petrem Gazdíkem ze STAN. Všichni stejní noví Kalouskové. Nepochopili, že to nefunguje, tak jim držím palce," uvedl Andrej Babiš v rozhovoru.