Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teplická škola čelila mnoha rasistickým nadávkám. Skrze sbírky dostala statisíce korun

Učebna
Učebna
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Teplice - Základní škola v teplických Proseticích dnes převzala výtěžek sbírky s názvem Oni je do plynu, my je do škol!, kterou v její prospěch vypsala Organizace Romea. Další charitativní akci inicioval Patrick Zandl. Vedly ho k tomu rasistické útoky na facebooku vůči dětem z prosetické školy.

Přes 200.000 korun půjde na vybavení pro žáky prvních tříd a vzdělávání. Dalších bezmála 600.000 korun škola získá ze sbírky, kterou inicioval Zandl.

Výhrůžky se na sociálních sítích objevily loni na podzim pod fotografií první třídy, kterou v rámci seriálu otiskl místní Deník. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. Někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také "vtipkovali" v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, a navrhovali poslat děti do plynu.

Případ vyvolal vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Sbírku organizace Romea inicioval politolog Ivan Gabal. "Napadlo mě to proto, že jsem se nenaštval a že jsem si v tu chvíli uvědomil, že musíme hledat řešení, protože máme vážný problém. Útoky na děti ve školách jsou jiná kvalita než blbé řeči ve Sněmovně a to už přestává politika a začíná něco, proti čemu se musíme bránit," řekl ČTK Gabal. Do sbírky se zapojilo 774 lidí a vynesla 450.000 korun. Polovina zamíří do teplické školy, druhá na stipendia romských studentů.

Škola prostředky využije na vybavení pro děti a na další vzdělávání. "Děti dostanou nové tablety a část bude věnovaná na podporu dalšího vzdělávání formou personálního zajištění nějakého člověka, který bude těm dětem pomáhat nejen s učením, ale také s jejich problémy, které mají třeba v rodině. A půjdou také na podporu vzdělávání pedagogických pracovníků," doplnila ředitelka školy Marcela Prokůpková.

"Nejvíc nám přišlo líto, že v době, kdy jsme se o to zajímali, tak nikdo z politiků proti těm výrokům neprotestoval. Nám to přišlo jako samozřejmé. Tak jsme si řekli, že se musíme ozvat my, normální, obyčejní lidé, a že by bylo hezké pro ty děti vybrat nějakou částku a poslat je jinam, třeba na hory," řekl Zandl. Tyto peníze škola podle Prokůpkové využije na ozdravné či vzdělávací pobyty či vybavení, které si rodiče dětí ani škola nemohou dovolit.

Policie vyšetřuje tři konkrétní lidi, kteří komentáře psali. Dva z nich nejsou z Ústeckého kraje. "Zatím nikdo obviněn nebyl," uvedla dnes mluvčí policie Ludmila Světláková. Podle ředitelky se situace již uklidnila.

Témata:  Teplice charita školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy