Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českem se rychle šíří chřipkový virus. Lékaři varují před velkým užíváním paralenu

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Nemocných chřipkou v Česku za týden přibylo asi o desetinu. Lékaři hlásí přibližně 1890 případů na 100.000 obyvatel. Hlavní hygienička vyhlásila začátek epidemie minulý pátek, kdy počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest překročil 1700 případů na 100.000 obyvatel. Pozor na předávkování paracetamolem, tedy látkou, která je obsažena například v léku Paralen.

Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí, nemoc přechází nebo si vezme v práci dovolenou.

Podle informací z minulého pátku zemřelo na komplikace způsobené chřipkou sedm lidí, asi 60 jich skončilo s vážnými příznaky v nemocnicích. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Lidé často tyto obtíže léčí léky s paracetamolem. Odborníci varují před rizikem předávkováním, které hrozí zejména při kombinaci několika léků se stejnou účinnou látkou nebo nedodržení nejméně čtyřhodinového invervalu mezi dávkami. Maximální denní dávka u dospělého je čtyři gramy. Předávkování se projeví nevolností či bolestí břicha, později pod žebry na pravé straně. Vážné případy mohou končit i selháním jater nebo ledvin.

Loni přišla epidemii chřipky dříve, nejvíce nemocných bylo od začátku roku do poloviny února. V souvislosti s chřipkou skončilo více než 300 lidí v nemocnici a 108 jich zemřelo.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy