Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hilšer o křeslo v Senátu bojovat v Praze, do žádné strany ale nevstoupí

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha - Marek Hilšer chce na podzim kandidovat do Senátu v obvodu v Praze 2 a 3. Do politické strany vstupovat nehodlá. O voličskou podporu by se proto opět chtěl ucházet jako nezávislý, rád by ale získal podporu některých politických stran.

Hilšer obdržel v prvním kole prezidentské volby 8,83 procenta hlasů, s dosaženým výsledkem je spokojen. Podotkl, že ho lidé před prezidentskými volbami i po nich vyzývali, aby v politice zůstal. "Zvolení Miloše Zemana mě přesvědčilo o tom, že bych měl pokračovat dál," poznamenal v rozhovoru pro ČTK. Jako nejlogičtější důvod označil účast v senátních volbách. "Je mi bližší celonárodní úroveň než komunál," poznamenal.

Po volbách se sešel se zástupci několika politických stran. O schůzku požádali třeba Piráti, TOP 09, Zelení, lidovci nebo zástupci hnutí STAN a ODS. "Když někdo požádá o schůzku, je slušnost na ni přijít," okomentoval setkání. Jednání podle něj ještě uzavřena nebyla. Zvažuje nyní, jakým způsobem do senátní volby vstoupí, zda bude kandidovat sám, navrhne ho politická strana, hnutí nebo koalice.

O post senátora se v Praze pravděpodobně pokusí i jeho bývalí soupeři z prezidentské volby Jiří Drahoš a Pavel Fischer, jejichž podpora pochází z podobného politického spektra. Podle Hilšera by bylo vhodné, aby se kandidáti "nevybíjeli navzájem" a aby došlo k vzájemné dohodě, ve kterých obvodech se pokusí u voličů uspět. "Aby se jednotně postavili proti těm extremistickým tendencím, které teď jsou," podotkl. On sám by chtěl kandidovat v senátním obvodu v Praze 2 a 3, protože na Novém Městě pracuje.

Hilšer řekl, že podle analýzy dostal hlasy od mladých až po seniory a podporu získal v městech i menších obcích. "I z komentářů vyplývá, že mám možnost tyto proudy ve společnosti propojit," dodal.

Kampaň by rád Hilšer opět, stejně jako v prezidentské volbě, financoval díky menším dárcům. Příspěvky od politických stran chtít nebude.

Témata kampaně bude teprve chystat. Věnovat by se chtěl ale třeba problematice exekucí, kterými je podle něj postižena podstatná část populace. "Je to nezanedbatelná část, která je nějakým způsobem blokovaná a nemůže se vrátit do produktivního života," řekl. Zabývat by se chtěl i českou pozicí v Evropské unii a budoucnosti EU, kultivací demokracie nebo zdravotnictví a nedostatkem zdravotnického personálu. Jako důležité téma vidí i budoucnost české energetické strategie a zdroje, na které by se měla Česká republika zaměřit.

Témata:  Marek Hilšer Senát Parlamentu České republiky Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy