Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura se krátce setkal s Babišem, informoval ho o schůzce s Válkovou

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se dnes krátce sešel s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Tématem jednání byla Okamurova schůzka s poslankyní Helenou Válkovou (ANO) z minulého týdne.

ČTK to dnes řekl Babiš. Bez bližších podrobností dodal, že schůzka trvala 15 minut. Válková jednala s Okamurou ve čtvrtek o některých ústavních změnách. „Jednali jsme o výsledku, co projednával s Válkovou, zítra (v úterý) máme poslanecký klub, tak se ke mně objednal," uvedl Babiš.

Úterní jednání poslaneckého klubu ANO je naplánováno na 11:00. Poslanci by měli jednat právě o tom, o čem se bavili zástupci SPD a ANO minulý týden.

Po jednání s Okamurou Válková uvedla, že hnutí ANO má velký zájem na tom, aby prošly některé ústavní změny. Nezáleží podle ní na tom, s kým na nich bude spolupracovat. Z návrhů SPD má podle ní i v rámci ANO kladnou odezvu například přímá volba starostů a hejtmanů. Pokud by klub ANO ve Sněmovně nechtěl se změnou čekat na vládní předlohu, mohlo by se vycházet z návrhu SPD, který dostal v lednu neutrální stanovisko vlády.

SPD si od ústavní novely slibuje mimo jiné větší odpovědnost přímo volených starostů a hejtmanů ke spravovanému majetku. Přímá volba starostů a hejtmanů by podle Okamury měla zajistit, že zvolené strany neobejdou vítěze voleb při sestavování městských nebo krajských rad.

Strany se naopak neshodnou v otázce novely trestního zákoníku, s kterou přišla SPD. Podle ní by byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí. Také tato předloha má neutrální stanovisko menšinového kabinetu Andreje Babiše (ANO). Podle Válkové trestní předpisy není nutné měnit, Okamura kvůli konkrétním případům nesouhlasí.

Hnutí ANO a SPD, doplněná ještě o KSČM a Piráty, už minulý týden jednala o zavedení obecného referenda. Subjekty se shodly na tom, že plebiscit by měl být závazný. Rozdíly zůstávají v názorech na to, jaký počet občanů by měl dostat možnost hlasování vyvolat a čeho všeho by se mohlo týkat.

Témata:  Andrej Babiš Tomio Okamura Helena Válková

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy