Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více než polovina Čechů má nějakého zvířecího mazlíčka

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Více než polovina Čechů má doma nějakého mazlíčka. Pořizují si je především lidé žijící v rodinných domech, kde má zvířecího mazlíčka 74 procent lidí. V bytech a panelácích chová živočichy zhruba polovina domácností.

Skoro tři pětiny Čechů (58 procent) doma chovají pro svou potěchu nějaké zvíře. Nejčastěji pořizovanými domácími zvířaty jsou psi, následovaní kočkami a akvarijními rybičkami. Měsíčně utratí chovatel za své zvířecí miláčky průměrně skoro 800 korun. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury Focus.

Nejčastějším důvodem pro pořízení zvířete je přání mít společníka a kamaráda. Tento důvod v průzkumu uvedlo 56 procent respondentů. Pro dvě pětiny majitelů zvířat je chov zábavou a koníčkem. Ze zvyku a rodinné tradice má zvíře 28 procent chovatelů.

Nejčastěji si Češi pořizují psa, a to ve 37 procentech případů. Následují kočky s 23 procenty a rybičky s devíti procenty. Papouška nebo jiného opeřence si pořídilo sedm procent chovatelů a pro králíka se rozhodlo šest procent. Žebříček nejčastěji chovaných zvířecích miláčků uzavírají hlodavci, pavouci a želvy spolu s hady a ještěrkami.

Za péči o své zvířecí miláčky lidé utratí v průměru 783 korun měsíčně. Průměr významně zvyšují chovatelé psů, kteří za potravu pro své čtyřnohé kamarády dávají skoro tisíc korun. Vlastníky koček vyjde krmení v průměru na 423 korun za měsíc.

Témata:  Češi kočky psi

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy