reklama

Lékařka a homeopatka Magdaléna Záchová nedoporučuje ani léky, které potlačí příznaky a nemocný může dál chodit do práce. "Nemocnému se uleví, ale dál je nosičem viru a šíří ho mezi lidi, což je z epidemiologického hlediska špatně," řekla Záchová. Potlačené příznaky pak podle ní trvají až dva týdny. "Tělu se musí dát šance, aby odpočívalo. Alespoň tři dny," dodala.

Nutné není podle Záchové ani snižovat horečku léky, pokud nepřesáhne 38,5 stupně Celsia. Nedoporučuje ani kapky na rýmu, které zastaví eliminaci viru z organismu. Upozornila, že proti chřipce nepomáhají antibiotika, která léčí jen bakteriální nemoci.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými a pravidelné mytí rukou mýdlem, například po cestování hromadnou dopravou.

V letošní chřipkové sezoně je evidováno 100 závažných případů, které si vyžádaly hospitalizaci, a 16 úmrtí. Většina se týká lidí starších 60 let. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.