reklama

Hasiči na jihu Moravy vyjížděli od rána kvůli nehodám v deseti případech. "Dosud jsme v souvislosti se sněžením řešili asi tři desítky nehod, žádná vážnější se naštěstí nestala," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie apeluje na řidiče, aby přizpůsobili svoji jízdu stavu vozovky.

Hasiči řeší například nehodu dvou kamionů v Mikulově na Břeclavsku, oba skončily v příkopu, jeden z nich ale částí zasahuje do vozovky. Řidiči se zraněním skončili v nemocnici. "Na místo jede specializovaná firma na vyprošťování," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

V Nebovidech na Brněnsku narazil sypač do rodinného domu, nehoda se obešla bez zranění. Uvízlé kamiony v kopci hlásí web Dopravniinfo.cz na silnici I/43 u Letovic na Blanensku, také na silnici I/50 u Slavkova na Vyškovsku.

Jízdu na silnicích Vysočiny ztěžuje sníh, v noci na dnešek ho připadly dva až čtyři centimetry. Nehoda autobusu s kamionem se stala před 06:00 v Pravíkově u Kamenice nad Lipou. Zraněn byl řidič kamionu a jeden člověk z autobusu, v němž cestovalo sedm lidí. V kraji policie od rána řešila několik nehod. "Noční sněžení a venkovní teploty pod nulou způsobují řidičům problémy na všech silnicích v Kraji Vysočina," sdělila ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Doplnila, že některé silnice jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Se sněžením musí motoristé na Vysočině počítat i během dne. V nejnižších polohách kraje může místy pršet nebo padat déšť se sněhem, na jihu kraje i mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty se budou držet mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia.

Silničáři v jižních Čechách odklízejí napadaný sníh, v terénu mají veškerou techniku. "V noci pršelo, teď všude v Jihočeském kraji sněží, v nižších polohách déšť se sněhem. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde to namrznout může, místy může na silnicích ležet rozbředlý sníh po nasolení. Ve vyšších polohách je vrstva sněhu ujetá a krytá inertním posypem, takže opatrnost," řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Nejnižší teplotu v kraji naměřili meteorologové v noci na šumavské Bučině, minus 5,6 stupně. V mrazových lokalitách na Šumavě teplota příliš neklesala, protože bylo zataženo a přišly srážky. "Extrémy byly spíš ve večerních hodinách a jak přibývala oblačnost a přišly srážky, tak se oteplovalo," řekl ČTK Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle policejní mluvčí je zatím nehodovost na obvyklé úrovni. Policie řešila jen několik nehod, které nesouvisely s počasím. "Klasické ranní ťukance, nedobrždění. Na Jindřichohradecku u obce Červený Hrádek byla nesjízdná místní komunikace, oznamovali to řidiči v půl sedmé, měl tam stát kamion. Problematická sjízdnost byla na Libínském sedle, ale tam je to poměrně častý jev a tam by to mělo být už taky ukončené," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Krausová.