Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chřipka stále sužuje celé Česko. Hygienička nabádá pacienty, aby zůstali v posteli

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Chřipková epidemie v Česku pokračuje, lékaři hlásí přibližně 1944 případů na 100.000 obyvatel. Nemocných přibylo za týden asi o 3,3 procenta. Roste počet pacientů všech věkových skupin kromě malých dětí, nejvíce ale ve věkové skupině 25 až 59 let.

Údaje o počtu nemocných hlásí lékaři krajským hygienikům. Nemocných může být ještě víc. Řada lidí totiž do ordinací nedorazí, nemoc přechází nebo si vezme v práci dovolenou.

"I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel. Například kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Kvůli komplikacím způsobeným chřipkou skončilo od loňského podzimu v nemocnici několik desítek lidí, nejméně sedm lidí zemřelo. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu, plošná epidemie chřipky stále probíhá v celé Evropě. V některých státech však již nemocnost začala mírně klesat, například ve Skandinávii a stejně tak i u našich sousedů v Německu. Podle ministerstva zdravotnictví ČR cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy