Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý příslušník StB promluvil: Babiš od začátku spolupracoval vědomě. Měl rád peníze

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava/Praha - Bývalý příslušník StB Ján Sarkocy dnes řekl, že český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) byl od začátku vědomým spolupracovníkem tajné komunistické policie a že jeho archivní svazek nebyl zfalšován.

Originál Babišova spisu ohledně spolupráce s komunistickou tajnou policií prý Sarkocy viděl. "V tom spisu není nic zfalšovaného," řekl. Neuvedl ale, zda se tam nacházel Babišův písemný závazek ke spolupráci. Sarkocy označil Babiše za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. "Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu," řekl Sarkocy.

Podle archivních dokumentů Sarkocy v letech 1980-1984 pracoval na oblastním odboru StB v Bratislavě, později v zahraniční kontrarozvědce a také jako diplomat v Londýně. Na rozdíl od svých někdejších kolegů v StB Sarkocy nevypovídal před bratislavským soudem, u kterého se Babiš domáhal verdiktu, že je evidován v archivních svazcích StB jako její agent neoprávněně.

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale v původním líčení u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Na žádost ČTK o vyjádření k Sarkocyho tvrzení Babiš dnes reagoval slovy: "Pan Sarkocy lže."

Byť Babiš se žalobou na očištění svého jména původně uspěl, zvrat v případu nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Ten zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. Učinil tak proto, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli v Babišův prospěch. V obnoveném líčení bratislavský krajský soud v souladu s rozhodnutím ústavního soudu Babišovu žalobu nedávno zamítl. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Témata:  Andrej Babiš StB Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy