Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kajínek chce kandidovat na prezidenta

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Foto: Tomáš Soukup / INCORP images

Praha - Přestože znovuzvolený prezident Miloš Zeman ještě ani nesložil inaugurační slib do rukou předsedy Senátu, už se hlásí ti, kteří by jej ve funkci chtěli vystřídat. Jedním z nich je i jeden z nejznámějších českých trestanců Jiří Kajínek.

Kajínek vystoupil na besedě v Hodoníně. Tam svými slovy doslova šokoval některé účastníky. „Při příští volbě budu kandidovat na prezidenta. Vězení je pro to dobrá průprava,“ prohlásil, muž, který byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a který loni dostal od Zemana milost. „Momentálně nemám ambice jít do politiky. Za 5 let bych ale kvůli pobavení do prezidentské volby klidně šel," přiznal Kajínek.

Přiznal dokonce, že padesát tisíc potřebných hlasů mu nabízeli už letos, on to však odmítl. „Když jsem byl v Plzni, nabízeli mi tam, že mi seženou potřebných 50 tisíc podpisů už před letošní volbou. To jsem ale odmítl, protože kandidoval Miloš Zeman a proti němu se já rozhodně nikdy nepostavím. Vděčím mu za svobodu a samozřejmě jsem ho volil,“ cituje jeho slova Blesk.

Vězení za problém nepovažuje, naopak je prý dobrou průpravou pro prezidentský úřad. Kajínek poukázal na to, že za mřížemi byla celá řada našich prezidentů „Seděl Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák i Václav Havel. Nebyl bych tak zdaleka první,“ zdůraznil.

O možné kandidatuře hovořil už dříve v dokumentu Já, Kajínek, který natočila a odvysílala televize Prima. „Lidé mi říkají, že Husák seděl ve vězení, Havel seděl ve vězení, já jsem seděl ve vězení, tak proč bych nemohl být prezident,“ přiznal Kajínek ještě před presidentskými volbami.

„Lidé na ulici mě potkávají a ptají se: proč nekandidujete? A já říkám, že nemůžu. Nemůžu kandidovat. Není to vhodné, není to slušné,“ podotkl tehdy Kajínek. Lidé mu prý ale tvrdili, že by se jim to líbilo a že by jej chtěli zvolit. „A já říkám, počkejte až na někdy jindy,“ dodal Kajínek. 

Témata:  Jiří Kajínek Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy