Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brně se protestovalo proti zákonu o zbraních

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Brno - Vláda minulý týden schválila novelu o zbraních. Česko podle ní zavede nové kategorie zbraní a doba platnosti zbrojních průkazů se má zkrátit. Proti zákonu se dnes protestovalo v podchodu pod brněnským nádražím.

Na místě byli prvorepublikoví četníci nebo vojáci v různých historických uniformách. "Také jejich činnost prý novela zákona omezí," řekl iniciátor petice Bohumil Straka.

Podle něj kromě omezení práv 300.000 "bezúhonných držitelů zbrojního průkazu", omezí zákon i desetitisíce příznivců vojenské historie, kteří používají znehodnocené atrapy, starodávné předovky, či akustické zbraně na slepé náboje doteď nevyžadující registraci ani drahý a náročný zbrojní průkaz.

"Vládní novela implementující paskvilní směrnici EU nebojuje ve skutečnosti proti terorismu, ale povede jen k drastickému omezení či likvidaci veřejností oblíbených rekonstrukcí napoleonských bitev a mušketýrských ukázek na středověkých hradech," uvedl Straka, který už má jednu petici za sebou.

Tehdy se mu podařilo získat během čtyř let 110.000 podpisů. Aby mohl jít s podpisy do Parlamentu znovu, musel vypsat novou petici. Jen dnes získal kolem 400 podpisů.

Podle ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO) Česko muselo směrnici do národního práva přenést do 14. září. Bylo přitom vyloučeno, aby se do té doby vyřešil spor o směrnici u evropského soudu. O stažení žaloby ale Česko podle ministra neuvažuje.

Témata:  zbraně Brno zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy