Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by vyhrálo ANO, Piráti posílili a skončili by druzí

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO a Piráti oproti výsledkům říjnových voleb posílili, mírně naopak oslabila SPD. Na levici se mírné zlepšení objevilo jen u KSČM. Malé strany zůstávají stále těsně kolem pěti procent, ukázal průzkum agentury STEM.

Podle volebního modelu by v únoru ve volbách zvítězilo hnutí ANO, které dostalo 32,5 procenta hlasů. Druzí Piráti by získali 13 procent, ODS 11 procent a SPD 9,5 procenta. Jen půl procento za Okamurovci by skončila KSČM, 7 procent by dostala ČSSD a shodně po pěti lidovci a TOP 09.

Do Sněmovny by se pak nedostali Starostové a nezávisí se čtyřmi procenty, Svobodní (1,5 procenta) ani Zelení (1 procento).

„Malé strany stále zůstávají poblíž hranice 5 procent. Není tak jisté, zda by se do Poslanecké sněmovny dnes dostalo sedm nebo devět stran. Žebříčku preferencí dominuje hnutí ANO a zdá se, že posílilo přes hranici třiceti procent. Na druhé místo se nyní dostali Piráti. Je zřejmé, že jako nováčci nedělají velké chyby a že veřejnost jejich politické jednání akceptuje,“ uvádí agentura STEM.

Zato tradiční levici se příliš nedaří. „Částečně posílila KSČM, zlepšení u ČSSD však nepozorujeme. Solidní pozici na třetím místě zaujímá ODS, je poblíž svého volebního výsledku. SPD neposiluje, ale ani výrazně neztrácí. Motivaci voličů SPD patrně z jedné strany posiluje protest, z druhé strany vyhlídky na významnou roli při formování vlády,“ uvádí agentura.

Při dotazu, zda se dotázaní chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 60%, záporně 21 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 19 % dotázaných.

Témata:  volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy