Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projevy kandidátů na šéfa ČSSD byly plné ostrých vzkazů

ČSSD
ČSSD
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Kandidát na předsedu ČSSD Jan Jukl ve svém projevu na sjezdu strany v Hradci Králové odmítl vstup strany do vlády s Andrejem Babišem. ČSSD by se tím podle něj stala "Kosteleckými uzeninami české politiky". Další z adeptů, Miroslav Krejčík, řekl, že by mohl být pro ČSSD změnou.

ČSSD ze sebe podle Jukla, který je ředitelem městské knihovny v Poličce, musí strhnout nálepku korupce a klientelismu. "ČSSD musí udělat radikální posun v elementární důvěryhodnosti strany," řekl Jukl. ČSSD, kterou budoval Miloš Zeman v 90. letech, a která dokázala přesvědčit 30 procent voličů, zde již podle Jukla je, a to hnutí ANO. "Dokáže (ANO) oslovit 30 procent a pořád jí pomáhá Miloš Zeman. Jen Andrej Babiš vyměnil politické ideje za marketing," uvedl Jukl.

ČSSD by se podle něj měla otevřít světu a novým myšlenkám. Členy strany, kteří nebudou s výsledkem sjezdu spokojeni, vyzval k tomu, aby ze strany nedocházeli. Obrodu v ČSSD vidí v přijímání nových lidí do strany. Ti podle něj přijdou, ale jen když ČSSD nebude spojována s korupcí.

Krejčík v projevu řekl, že by sociální demokraty, jak uvedl, uprostřed bitvy osamocené, jako to udělal v půlce loňského roku před podzimními sněmovními volbami tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Krejčík se nezmínil o tom, jaký postoj by měla strana zastávat k případným jednáním s hnutím ANO o vládě. Krejčík rozebíral v projevu mimo jiné své motivace ke kandidatuře. Uvedl, že loni ČSSD a jejímu vedení stejně jako další členové a patrně i voliči přestal rozumět. "ČSSD je vnímána jako strana, která má velmi silný klientelistický systém, který odrazuje a dělá z ní stranu nevolitelnou," uvedl Krejčík. ČSSD podle něho ani neumí vysvětlovat vlastní program. "Potřebujeme se dostat na 15 a více procent, abychom mohli opět začít prosazovat v praxi svou politiku," dodal.

Kandidát na předsedu ČSSD Antonín Staněk nabídl důvěryhodnost, srozumitelnost a čitelnost. Sociální demokracii chce olomoucký primátor a poslanec vrátit jednotný hlas. "Bez důvěryhodnosti těch, co za ni mluví, strana nikdy neosloví ty, které jsme ztratili," uvedl. Připomněl pravidelný pokles voličů s tím, že příznivců od ČSSD odešlo průběžně přes milion.

Vrátit chce straně také jednotný hlas. "I na tomto sjezdu jsme viděli, že strana je myšlenkově, názorově a hodnotově pestrá," uvedl a označil to za devizu ČSSD. Navenek však podle něj musí strana vystupovat jednotně, i když si uvnitř zachová různorodost a osobitost. Voliči podle něj musejí ČSSD rozumět, vyzýval proto k čitelnosti zahraniční politiky či srozumitelnosti sociální. Zmínil například nutnost pracovat pro lidi na hraně chudoby, mimo jiné pro samoživitelky a mladé lidi, kteří chtějí zakládat rodinu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 16:22

V Číně se propadla dálnice. Zemřelo přes dvacet lidí

Při propadu části dálnice na jihu Číny zemřelo nejméně 24 lidí. Uvedla to agentura AP. Původní zprávy hovořily o 19 obětech. Záchranáři odvezli do nemocnice dalších 30 lidí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy