Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úkoly nového vedení ČSSD? Tandem Hamáček-Zimola má rozpolcenou stranu opět spojit

Jiří Zimola
Jiří Zimola
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Statutárním místopředsedou ČSSD dnes zvolil sjezd strany Jiřího Zimolu. Bývalý jihočeský hejtman získal 335 hlasů, ve volbě porazil někdejšího brněnského primátora Romana Onderku, kterého podpořilo 134 delegátů. Zástupci sněmovních stran už gratulovali novému předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi.

Zimola byl dlouhodobým kritikem dosavadního vedení ČSSD, delegáty dnes zaujal mimo jiné projevem, při kterém část přednesl v růžových brýlích, jak podle něj situaci hodnotilo dosavadní vedení strany. Po volbě předsedy vystoupil na pódiu spolu s Hamáčkem a vyjádřil zájem o post jeho prvního zástupce.

"Se vší pokorou přijímám vaši důvěru a chci vás stejně jako Honzu (Hamáčka) ujistit, že na sebe beru závazek jasné týmové práce," uvedl po zvolení do funkce Zimola. Delegáty ubezpečil, že jejich důvěru bere jako závazek a udělá všechno pro to, aby se ČSSD zvedla ze dna a už v podzimních volbách přesvědčila občany, že má smysl ji volit.

"Blahopřeji Janu Hamáčkovi ke zvolení předsedou ČSSD. Přeji mu, aby si sociální demokracie pod jeho vedením byla vědoma své demokratické tradice a přispívala k respektování ducha ústavy a kvalitě parlamentní demokracie v naši zemi," uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že česká politická scéna si zaslouží autentickou levicovou demokratickou stranu. "A to říkám i přesto, že budu vždy jejím ideovým protivníkem," napsala na twitteru.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na stejné sociální síti uvedl, že očekává férové a korektní soupeření i spolupráci, tam, kde to programově a hodnotově je možné. Místopředseda lidovců Marian Jurečka napsal, že Hamáček musí stabilizovat ČSSD v nejednoduché době. "Přeji mnoho poctivých, uvážených a dobrých rozhodnutí," uvedl. Lidovci byli v posledním kabinetu spolu s ANO koaličním partnerem ČSSD.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil hovořil na twitteru o tom, že ČSSD pravděpodobně směřuje do vlády současného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), na kterou tlačí i prezident Miloš Zeman. Naznačilo to podle něj to, že do druhého kola volby předsedy postoupil vedle Hamáčka také Jiří Zimola, přičemž oba jsou spíš nakloněni zapojení sociální demokracie do vlády. Hamáček ale trvá na tom, že by v ní neměl být trestně stíhaný politik.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik popřál ČSSD, aby Hamáček dokázal úspěšně pracovat v rámci strany i pro občany. Podle šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka přebírá Hamáček stranu v těžké době. "Doufám, že se mu podaří ji spojit, ne rozdělit. Těším se na spolupráci," uvedl na twitteru.

Témata:  Jiří Zimola Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy