Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Delegáti pověřili nové vedení ČSSD jednáním o vládě s hnutím ANO

Sjezd České strany sociálně demokratické
Sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Mimořádný sjezd ČSSD dnes pověřil nového předsedu strany Jana Hamáčka jednáním o vládě s ANO a dalšími stranami. Kabinet se nesmí opírat o hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby. Po schválení usnesení k vládě ČSSD přerušila sjezd do soboty 7. dubna.

Sociální demokraté řešili otázku možného angažmá trestně stíhaných osob ve vládě v souvislosti s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který čelí kauze Čapí hnízdo. Ve schváleném usnesení uvedli, že trestní stíhání považují za zásadní problém a vyzvali ANO, aby neblokovalo nominací obviněné osoby vznik stabilní vlády. Vedení ANO dříve odhlasovalo, že na osobě Babiše v pozici premiéra trvá.

Hamáček a jeho statutární zástupce Jiří Zimola dostali na návrh nového předsedy strany od sjezdu pověření jednat s ANO a dalšími stranami. Jejich cílem má být zajistit stabilní prostředí pro budoucnost České republiky a prosazení maxima z programu sociální demokracie. "ČSSD považuje účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzývá ANO, aby nenominovalo trestně stíhané či obviněné osoby," stojí v usnesení.

O vstupu do vlády mají podle vyjednaných podmínek rozhodnout všichni sociální demokraté v závazném referendu. "Vláda s účastí nebo podporou ČSSD se nesmí opírat o hlasy SDP," stojí v závěrečném bodu usnesení.

Před hlasováním o usnesení se vedla debata o přísnějším návrhu senátorů ČSSD, kteří chtěli možnost zastoupení trestně stíhané osoby zakázat. Šéf Senátu Milan Štěch či další člen horní komory Jiří Dienstbier záměr hájili tím, že by sjezd měl dát jasný vzkaz, že ČSSD se drží svých předvolebních slibů. Neměla by podle nich klesnout tak, že účast stíhaných osob připustí. O návrhu senátorů se nehlasovalo, protože u delegátů uspěla Hamáčkova verze.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) vláda Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy