Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média hodnotí nového šéfa ČSSD: Hamáček připomíná medvěda Balú, střetne se s vlkem Babišem

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: ČSSD

Praha - ČSSD si na nedělním mimořádném sjezdu zvolila nové předsedu. Podle dnešních komentářů českých deníků jen Jan Hamáček nepříliš korektní diplomat. Klasickým voličům ČSSD prý může připadat jako medvěd Balú z Kiplingovy Knihy džunglí.

Hamáčkovou nevýhodou je to, že působí podobně nevýrazně jako bývalý šéf ČSSD Sobotka, míní komentátor v Hospodářských novinách (HN). Podle deníku nového šéfa strany čeká "vůbec nejtěžší zkouška", když bude muset s pouhými 15 poslanci vyjednávat s ANO o zastoupení ve vládě tak, aby sociální demokracie získala v podzimních komunálních a senátních volbách stovky tisíc ztracených voličů. Jednat přitom bude muset vedle Babiše také s prezidentem Milošem Zemanem a svým soupeřem v boji o předsednické křeslo a později zvoleným statutárním místopředsedou strany Jiřím Zimolou, upozornil autor textu.

Zemanova vystoupení na sjezdu ČSSD, v němž stranu nabádal k jednání s ANO o vládě bez přímé účasti sociální demokracie, si všímá komentátor deníku Právo. "Služba Babišovi výměnou za neviditelná místa náměstků by byla zkáza ČSSD a někteří delegáti to říkali v diskusi přímo," píše se v komentáři. I podle Hamáčka by účast ve vládě měla být na úrovni ministrů. Podle komentátora Práva je ale otázkou, jak nechat vlka Babiše nažrat a zachovat oranžovou kozu celou, když ČSSD má jednat s ANO o vládě a zároveň, jak znělo sjezdem jako základní myšlenka, se musí vrátit k důvěryhodnému hájení svých voličů.

Nejvýraznějším vzkazem nedělního sjezdu sociální demokracie je to, že si strana přeje vládnout s Babišem a obnovit dobré vztahy se Zemanem, míní komentář v Mladé frontě Dnes (MfD). "Vítězný Jan Hamáček a jeho parťák ve vedení ČSSD Jiří Zimola nyní zřejmě utvoří dobře sehraný tandem," napsal autor textu.

Obavy z toho, zda Babiš vládním partnerům "definitivně nevyluxuje" voliče, musí ČSSD risknout a upravit styl vládnutí s ANO z dřívějšího konfrontačního na konsenzuální, píše autor.

Podle sloupku Lidových novin (LN) je Hamáček jednoznačně to nejsolidnější, co může ČSSD nabídnout, otázkou ale je, zda bude solidnost stačit, když konkurencí strany v oslovování starších a méně vzdělaných voličů je šéf ANO Andrej Babiš. "Bude se muset vypořádat s otázkou klasického voliče ČSSD, který dění sleduje jen přes občasné zprávy komerčních televizí: Kdo je to ten Hamáček?" píšou LN.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček Jiří Zimola

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy