Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Incident na sjezdu ČSSD prověřuje policie. Dozvěděla se o něm díky médiím

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Policie začala prověřovat incident z nedělního sjezdu ČSSD v Hradci Králové, při němž jeden z účastníků akreditovaný jako novinář před kulturním domem Střelnice nastříkal pepřový sprej do očí dvěma bezdomovcům.

Policie se o události dozvěděla z médií. "Policie ČR nyní prověřuje, co se na místě stalo," sdělila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Přivolání policie či zdravotníků postižení odmítli. "Zatím jsme žádné oficiální oznámení neobdrželi, a to ani od přímých účastníků či případných svědků," uvedla dnes policie.

Bezdomovce měl v neděli odpoledne napadnout Štěpán Kotrba, který byl na sjezdu akreditován za Český rozhlas. Bezdomovci postávali před Střelnicí a delegáty či novináře občas poprosili o cigaretu či menší obnos. Oslovili i Kotrbu, který proti nim použil pepřový sprej. Své jednání později na sociální síti facebook odůvodnil tím, že byl napaden.

Kotrba dnes napsal, že se k incidentu vyjádřil už na místě. "Mé vyjádření bylo, že jsem takto reagoval na počátek napadení tím mužem. Jsem po těžkém infarktu a opravdu nemám potřebu se někde po hradeckých ulicích rvát s podnapilým bezdomovcem, který chce peníze na alkohol a nenechá se odbýt," uvedl. Víc k tomu nehodlám cokoliv dalšího dodávat, sdělil.

Podle vyjádření Českého rozhlasu je Kotrba externím spolupracovníkem analytického oddělení rozhlasu, například pro digitalizaci vysílání, a na sjezd ČSSD byl akreditován jako externí analytik. "ČRo se tímto incidentem bude zabývat a zaujme k němu stanovisko. Považujeme to za individuální selhání pana Kotrby. Český rozhlas stojí na hodnotách, které se s popsaným jednáním neslučují," řekl ČTK mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Policie měla v souvislosti se sjezdem ČSSD zvláštní pohotovost, protože mezi účastníky sjezdu byly dopoledne i takzvané chráněné osoby, a to prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico. "K údajnému sporu mezi dvěma muži mělo dojít v době, kdy již pominul režim zvýšeného bezpečnostního opatření, neboť nejvýznamnější chráněné osoby se již v místě nenacházely," uvedla policie.

Témata:  Štěpán Kotrba Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy