reklama

V sobotu 17. února, osmý soutěžní den 23. Zimních olympijských her v jihokorejsjkém Pchjongčchangu, získala Ester Ledecká pro Česko zlatou medaili. A to nikoliv ve snowboardingu, kde se s úspěchem počítalo, ale ve sjezdovém lyžování, konkrétně v superobřím slalomu. Ledecká překvapila nejen sebe, ale i ČT, která tento závod vůbec živě nevysílala.

„Za to, že to nedáváte v televizi, by vás měli ukřižovat, vy č*ráci!" napsal rozzlobený bratr Ester Ledecké Jonáš pod jeden ze statusů ČT. Tím ale neskončil. „Rád bych se sešel s tou p*čou, která rozhodla, že místo toho pustí hokej. Smrt ČT!" uvedl čtyřiadvacetiletý výtvarník a hudebník Ledecký. „Ester Ledečka!!!! #1 Musel jsem sledovat britskej přenos! Díky všem, co fandíte!!“ uvedl po závodě na svém profilu.

S odstupem jednoho dne pak také zveřejnil otevřený dopis pro ČT. V něm už byl poněkud mírnější. „Kdo mě trochu zná, tak ví, že jsem horká hlava. Je to vlastnost, kterou na sobě opravdu nemám rád a snažím se s ní bojovat. Avšak nebudu jen tak stát s rukama v kapsách a nečinně přihlížet jakémukoli bezpráví. Za svými výroky proti České televizi si pevně stojím. Pravda, nemusel jsem použít sprostých nadávek, i když jsou v tomto případě zcela na místě,“ vysvětloval Ledecký v neděli.

Poukázal také na to, že jeho sestra Ester je v historii zimních olympijských her první sportovkyní, která soutěží ve dvou různých sportech, z toho v několika různých disciplínách. „Zároveň dobře vím, že Česko je hokejový národ. Sám jsem hokejovým fanouškem. Ale pokud má nastat rozhodnutí, zda-li vysílat postupové utkání v hokeji nebo medailový závod, kde máme sebemenší naději na pódium – není co řešit. Navíc se dá zápas přerušit, a dát tak prostor jednotlivým jízdám českých reprezentantek. Jednoduché,“ poradil na Kavčí hory.

„Co se týká mého vyjádření – kdyby nebylo tak drsné, nikdo by si ho ani nevšiml. Já nikdy nebudu držet krok a hubu. A nebojím se zašpinit si u toho ruce. O svoji rodinu se vždy budu bít, jak to jen půjde,“ dodal Ledecký.

Objem vysílání z letošní zimní olympiády na ČT je oproti minulosti výrazně omezený na 190 hodin. Důvodem je, že vysílací práva získala soukromá společnost Discovery Communications pro své kanály Eurosport.

To v reakci na Ledeckého kritiku zdůrazňovali také sporťáci ČT. „Není to fér. Držitelem práv na OH je #Eurosport. Manuál, jak smíme a nesmíme vysílat (mj. jen na 1 programu, žádný web, max. 1 repríza, nemožnost upravovat odvysílané přenosy pro záznam atd.), je tak rozsáhlý, že zázraky netvoříme. Navíc: super-G odloženo = proti Ester byl hokej,“ uvedl na twitteru komentátor ČT Ondřej Zamazal.

„Na webu nesmíme odvysílat ani sekundu, to snad z mé odpovědi jasně vyplynulo. Jen jeden volně šiřitelný TV program, tj. ČT sport... Eurosport má k dispozici min. 5 kanálů, protože je držitelem práv (a je úplně jedno, že vlastnická firma se jmenuje Discovery),“ vysvětloval Zamazal s tím, že na webu ČT je také možné sledovat jen to, co jede v teelvizi naživo. „A pouze na území #CZE. Podívejte se, já jsem ta pravidla nevymýšlel. Jestli se vám něco nelíbí, doporučuju se obrátit na MOV, který poprvé v historii rozprodal práva pro Evropu výhradně soukromé společnosti.“ dodal.