reklama

„Konstatujeme, že Miloš Zeman a jeho podporovatelé neváhali v předvolebním boji používat vůči protikandidátu Jiřímu Drahošovi vědomé lži a manipulace rozdmychávající ve společnosti zejména strach z imigrantů. Používání takových metod v politickém boji považujeme za neetické,“ uvádějí v prohlášení zástupci Církve československé husitské.

Husitští faráři a kazatelé brněnské diecéze ve svém prohlášení varují před nárůstem vlivu extremistických a xenofobních tendencí a ohrazují se proti zpochybňování principů demokracie. Zároveň se také ohradili vůči pokusům zpochybňovat principy ukotvené v Ústavě a v Listině základních práv a svobod i začlenění Česka do západních struktur, jako jsou NATO a Evropská unie.

K volbám a atmosféře po nich se na sociálních sítích vyjádřil také pomocný biskup pražský Václav Malý. „Volby prezidenta probudily zájem o věci veřejné u nemalé části společnosti. To je pozitivní. Využijme příležitosti a důrazně žádejme pana prezidenta a další veřejné činitele, aby šířili věcné a pravdivé informace o strukturách a fungování EU. Zamezí se tím uměle vyvolávané nedůvěře a manipulaci občanů. Důvěra je předpokladem zdravé demokracie a ekonomiky,“ myslí si duchovní.

„Sílící propaganda ze strany části veřejných činitelů týkající se tzv. přímé demokracie, obsahující též rozšířené možnosti celostátního referenda, je populistická a velmi nebezpečná. Žádejme představitele státu i médií, aby důkladně a srozumitelně prezentovali výhody zakotvení našeho státu v evropských strukturách a nezjednodušovali danou problematiku na téma migrantů,“ dodal Malý.