Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš uspořádá schůzku stran kvůli evropské politice, navrhla ji ODS

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na popud ODS uspořádá premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš schůzku předsedů sněmovních stran o zahraniční a evropské politice. Právě občanští demokraté mu nabídli pomoc při formulování zahraniční a evropské politiky. 

Informoval o tom dnes Babiše během zhruba čtyřicetiminutové schůzky. Šéf ODS Petr Fiala by chtěl společně s ostatními stranami hledat národní konsenzus v otázkách, které se řeší na úrovni Evropské unie, například migrace.

„Určitě bychom se měli snažit diskutovat v zahraničí a Bruselu jednotně," uvedl Babiš po jednání s tím, že naplánuje schůzku předsedů sněmovních stran. Připustil i vznik deklarativního dokumentu k evropské politice, o kterém mluvil Fiala.

Podle Fialy by měl Babiš probírat pozice Česka na zasedáních Evropské rady a i jejich závěry s předsedy parlamentních stran. Sněmovní strany by pak měly podle předsedy ODS formulovat základní postoj k EU. Fiala nechce spojovat tyto debaty s děním okolo skládání vlády.

„Jedna věc jsou vnitropolitické shody a rozpory, druhá věc změny v EU. Česká republika nemůže být mimo diskusi," řekl novinářům. Babiše přitom podle něj v zahraničí oslabuje, že jeho vláda nemá důvěru, pomoc by mu v tom mohla dohoda s ostatními stranami na zahraničních otázkách.

Fiala Babiše k dnešní schůzce vyzval dopisem, ve kterém pozitivně hodnotil snahu premiéra zabývat se evropskou politikou. „Všiml jsem si, že Babiš je aktivní a bere evropskou politiku vážně," konstatoval

Témata:  ODS Andrej Babiš Petr Fiala

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy